Hibaelhárítás – Bunge Pro – Professzionális sütőolaj

A problémák és lehetséges okaik

Zsíros az étel

Probléma:
az étel nem ropogós, az íze zsíros, és csöpög belőle az olaj.

Okok:

  1. Túl alacsony az olaj hőmérséklete (ellenőrizzük a termosztátot!).
  2. Túl sok az étel a kosárban.
  3. A már elkészült étel az olajsütőben vagy az olajsütő fölött maradt.
  4. Az ételt nem csöpögtették le eléggé.
  5. Az olaj megromlott és habzik.
  6. Az olajsütő túl lassan melegszik újra.
  7. Az olaj az optimális teljesítmény végére ért (cseréljük le az olajat!).

Az étel nyers vagy sületlen

Probléma:
az étel külsőre késznek tűnik, de a belseje részben nyers maradt.

Okok:

  1. Túl magas az olaj hőmérséklete (ellenőrizzük a termosztátot!).
  2. Túlságosan nagy darab az étel.
  3. A sütési idő túl rövid.
  4. Az étel közepe még fagyott volt, a külseje azonban még a sütés előtt felolvadt.
  5. Az olaj megromlott és habzik.
  6. Az olajsütő túl lassan melegszik újra.

Kellemetlen ízek az ételeken

Probléma:
az ételek íze nem megfelelő. 

Okok:

  1. Nem megfelelő szűrési gyakorlat miatt felgyűlnek a morzsák az olajsütőben.
  2. Visszaszivárgás a füstelvezető rendszerből
  3. Rossz minőségű olaj használata
  4. Az étel túl sok olajat szív fel
  5. Az olaj már nem teljesít optimálisan.
  6. Túl kicsi a sütési mennyiség.

Az olaj erősen habzik

Probléma:
finom, sárga buborékréteg képződik az olaj felületén.

Okok:

  1. Túl magas az olaj hőmérséklete (ellenőrizzük a termosztátot!).
  2. A használaton kívüli időszakokban nem vették lejjebb a hőt.
  3. Melegpontok a fűtésrendszerben
  4. Eleve rossz minőségű vagy a nem rendeltetésszerű használat miatt megromlott olaj
  5. Tisztítási művelet során hiányosan eltávolított szappan- vagy gyantalerakódás
  6. Szűrési segédanyagok túlzott használata
  7. Túl kicsi a sütési mennyiség.

Kellemetlen szagú vagy ízű olaj

Probléma:
az olajsütő kellemetlen szagot áraszt, az olajnak mellékíze van.

Okok:

  1. Nem megfelelő szűrési gyakorlat miatt felgyűlnek a morzsák az olajsütőben.
  2. Visszafolyás a szellőző rendszerből
  3. Az olaj megromlott az eleve rossz minőség vagy a nem rendeltetésszerű használat miatt.
  4. Rossz minőségű (romlott) étel 

Az ételek nem barnulnak megfelelően

Probléma:
az étel nem sül át vagy nem barnul meg a szokásos idő alatt.

Okok:

  1. Túl alacsony az olaj hőmérséklete (ellenőrizzük a termosztátot!).
  2. Túltöltött sütőkosár
  3. Az olajsütő túl lassan melegszik újra.
  4. Túlzott habképződés az olaj romlása miatt
  5. Rövid sütési idő

Túlságosan fekete olaj

Probléma:
az olaj „kátrányszerű” külsőt ölt.

Okok:

  1. Túlhevült olaj (ellenőrizzük a termosztátot!)
  2. Nem megfelelő szűrési gyakorlat miatt felgyűlnek a morzsák az olajsütőben.
  3. Az olaj romlásnak indult az eleve rossz minőség vagy a nem rendeltetésszerű használat miatt.
  4. Melegpontok a fűtésrendszerben (egyenetlen hőmérséklet a sütőben)
  5. A tisztítási eljárásból tisztítószer került az olajrendszerbe.
  6. Túl kicsi a sütési mennyiség.

Füstöl az olaj

Probléma:
az olaj szemmel láthatóan füstöl. 

Okok:

  1. Túl magas az olaj hőmérséklete (ellenő­rizzük a termosztátot!).
  2. Nem megfelelő szűrési gyakorlat miatt felgyűlnek a morzsák az olajsütőben.
  3. Az olaj romlásnak indult az eleve rossz minőség vagy a nem rendeltetésszerű használat miatt.
  4. Melegpontok a fűtésrendszerben
  5. A tisztítási eljárásból tisztítószer került az olajrendszerbe.
  6. Visszafolyás a szellőző rendszerből
  7. Az olaj sütési élettartama lejárt.
  8. Túl kicsi a sütési mennyiség.

ÖSSZEFOGLALÁS

MINDEN ÜZEMELTETŐNEK IGYEKEZNIE KELL OLY MÓDON KARBANTARTANI AZ OLAJAT, HOGY:

  1. Világos színű legyen;
  2. Ne legyenek benne égett részecskék;
  3. Lágy illatú és ízű legyen;
  4. Ne füstöljön, és ne habosodjon;
  5. Ellenőrizzük a termosztátot és tisztítsuk/szűrjük az olajat!
Ne kezeljük hulladékként az olajat, amíg észlelhető különbséget nem tapasztalunk az olajban sült ételek minőségében! Az olaj sötétedése nem feltétlenül jelenti azt, hogy az olaj sütési élettartama lejárt.
Close Menu