A minőség szabályozása – Bunge Pro – Professzionális sütőolaj

Félig töltött kosarak:

Ha a kosár egészen tele van, az étel megszívja magát zsiradékkal. Ne lépje túl a gyártó által ajánlott maximális töltési mennyiséget, az 1:10 arányt (1 liter sütőolajhoz 10 dkg sült étel)! A kosarakat ne az olajsütő közelében töltsük meg!

Gyakori lefölözés:

A legjobb eredmény érdekében a lehető leggyakrabban távolítsuk el az olaj tetején lebegő ételrészecskéket!

Lecsöpögtetés:

Amikor kiemeljük az olajsütő kosarait az olajból, hagyjuk az ételről az olajat lecsöpögni, mielőtt a kosarat kiürítjük!

Olajjal teletöltött sütő:

A sütőolaj szintje mindig az olajsütő belsejében jelölt maximális töltöttségi szinten legyen!

Gyakori átszűrés:

Teljes leírását lásd itt.

Fűszerezés az olajsütőtől távol:

A só és a fűszerek kis mennyiségben természetes fémes szennyezőanyagokat tartalmaznak. Ha a szennyezőanyagok az olajba kerülnek, felgyorsítják az olaj romlásának folyamatát, ami felhabzáshoz, sötét színhez és mellékízekhez vezet.

Az olajban sütés aranyszabályai

  1. Jó minőségű sült étel csak minőségi olajjal készülhet.
  2. Jó minőségű sült étel csak helyes sütési gyakorlatokkal készülhet.
  3. Minőségi olajat vásárolni éppolyan fontos, mint minőségi alapanyagot vásárolni. Ne feledjük: az olaj nem csak hőközlő anyag, hanem összetevő is!  

A jó minőségű sütőolaj segít a megfelelően elkészített étel tulajdonságait kiemelni.

Fagyasztott élelmiszer:

Fagyasztott élelmiszer elkészítésekor mindig a lehető legpontosabban kövessük a gyártó útmutatását! Napjainkban a legtöbb fagyasztott élelmiszer oly módon kerül forgalomba, hogy nincs szükség külön felolvasztásra, hanem a fagyasztóból közvetlenül betehető az olajsütőbe. Fagyasztott élelmiszer vásárlásakor nem árt az óvatosság: meg kell bizonyosodni arról, hogy nem történt részleges felolvadás, majd újrafagyasztás. A felolvadás és újrafagyasztás váltakozása miatt a fagyasztott élelmiszer veszít természetes nedveiből, így az olajsütőben ezekből még több vész oda. A többletnedvesség felgyorsítja az olaj romlását, ráadásul a felolvasztott élelmiszer visszafagyasztása egészségügyi kockázattal is jár.

Húsok, tengeri eredetű élelmiszerek:

Ha lehetséges, mindig vágjuk le a fölösleges zsírszövetet! A feldolgozatlan, instabil zsírok sütés közben kiolvadnak: minél kevesebb van belőlük, annál jobb az olaj teljesítménye.

Panírozott ételek: 

A fagyasztott élelmiszerek általában előre panírozottak, de ha saját panírt készítünk, sütés előtt távolítsuk el a felesleget, így kevesebb szennyeződés jut az olajsütőbe. Tartósan magas hőmérsékleten a panírliszt megég, amitől az olaj és az étel csípős, keserű, kellemetlen, égett ízt kap. Az apró lisztrészecskék könnyen elszenesednek, sötétre színezik az olajat, és szűréssel sem könnyű eltávolítani őket.

Túl sok nedvesség:

A túl sok víz ronthatja az olajban sült étel minőségét: az étel megszívja magát zsiradékkal, és az állaga is romlik. Ezeket az ételeket sütés előtt rácson le kell csöpögtetni, vagy leitatni róluk a nedvességet.

  • Az olaj színe önmagában nem jelzi megbízhatóan a csere szükségességét és idejét. Útmutatóként használjuk az olajban sült ételek összehasonlító táblázatát! Az olaj lecseréléséről az étel minősége alapján döntsünk!
  • Ha az étel eléri a (4) vagy annál sötétebb stádiumot, valamint gyorsteszt segítségével is győződjünk meg arról, hogy használható-e még a sütőolaj!
  • Figyeljük, nem füstöl-e túlságosan az olaj!
  • Cseréljük le az olajat, ha mind a teszteredmények, mind a vizuális útmutató alapján teljesülnek az olajcsere kritériumai!
  1. Az étel színe egészen világos, nem túl étvágygerjesztő, esetleg sületlen is. 
  2. Az étel színe világos. Valószínűleg átsült, de étvágygerjesztőbb is lehetne. 
  3. Az étel aranybarna, ízletes, tökéletesen alkalmas a felszolgálásra. 
  4. Az étel sötétebb a kelleténél, az ízébe más sült ételek íze is keveredhetett. Ideje ellenőrizni az olajat.
  5. Az étel túl sötét, egyáltalán nem étvágygerjesztő. Az ízek keverednek egymással. Határozottan itt az ideje lecserélni az olajat. 

Válasszuk a legjobb minőségű olajat, mint például a Bunge Pro nagy olajsavtartalmú napraforgóolaj! 

Válasszunk az olajban sült étel mennyiségének megfelelő kapacitású berendezést!

Állítsuk be a termosztátot!

Kalibrált hőmérővel naponta ellenőrizzük az olaj hőmérsékletét!

A lehető legalacsonyabb hőmérsékleten süssünk!

Ha épp nem használjuk az olajsütőt, vegyük lejjebb a hőmérsékletet!

Kikapcsolás és az olaj kihűlése után fedjük le az olajsütőt!

Válasszuk az ételkészítési módszernek megfelelő olajat!

A nedves élelmiszereket itassuk vagy csöpögtessük le sütés előtt!

A panír lazán tapadó részeit rázzuk le, ill. távolítsuk el sütés előtt!

Legalább naponta egyszer szűrjük le az olajat!

A szűrést a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten végezzük!

Minél gyakrabban szedjük le az olaj felszínéről a részecskéket!

Tartsuk fenn a megfelelő olajszintet!

Teljes olajcsere esetén alaposan mossuk ki és öblítsük el a sütőedényt!

Az olajsütőt karcmentes szivaccsal súroljuk ki!

Az olajat szobahőmérsékleten tároljuk!

A szagelszívó és füstelvezető rendszert tartsuk tisztán!

Viseljünk védőfelszerelést, mivel a forró olaj balesetveszélyes!

Ne kevergessük, rázzuk vagy levegőztessük feleslegesen az olajat!

Ne szennyezzük az olajat aeroszolokkal, súroló- és tisztítószerekkel, rovarirtó szerekkel, műanyaggal!

Ne használjunk sót és fűszereket az olajsütő fölött és annak közelében!

A kosarakat ne az olajsütő fölött töltsük meg!

A sütőkosarakat ne töltsük túl étellel! 

Az olajsütővel ne kerüljön érintkezésbe réz vagy rézötvözet (bronz/sárgaréz)!

Ne hevítsük túl az olajat, főleg a mélysütő megtöltésekor!

Ne karcoljuk össze és ne koptassuk le a sütőedény felületét súrolóval vagy drótkefével!

Ne használjunk rozsdás vagy kopott edényt!

Elhasznált olajat ne tegyünk vissza a sütőbe!

Ne adjunk a jó olajhoz rosszat!

Ne dobjunk ki olajat ok nélkül!

Ne öntsük vagy eresszük le az olajat túl nagy távolságból, mert ez is oxidációhoz vezet! 

A fagyasztott élelmiszereket ne engedjük felolvadni, mielőtt az olajsütőbe tennénk!

Ne süssünk 175°C-nál magasabb hőmérsékleten!

Close Menu